Binnenkort einde aan brievenbusgeklepper

Terwijl de verkoopbedragen van woningen in zowel de onze als die van de Villastraat en de Oostsingel met adembenemende snelheid stijgen, proberen ‘weldoeners’ via huis-aan-huis bezorgde pamfletten een graan mee te pikken. Op full color A5 formaat of simpele A4 tekstuitdraaien hebben de afzenders allemaal belangstelling voor onze stulpen. En ze gooien nog meer ballen in de soep.

Geen makelaarskosten, slechte staat van onderhoud geen probleem, de woning verkocht zonder gedoe en desgewenst kan de verkoper huurder worden van de eigen woning. Prachtig toch? Toen onze brievenbussen een paar jaar geleden voor het eerst kennis maakten met wat in een tsunami van aanbiedingen uitmondde, nam voormalig straatgenoot Coen v.d. Pas de proef op de som.

Filantropen

Zijn relaas: “Er kwamen twee vriendelijke mannen die nauwelijks oog hadden voor de staat van het huis. Ze boden 112.000 euro en op de vraag wat ze met het pand gingen doen, luidde het antwoord: verhuren voor zo'n 900 euro.” Coen liet deze ‘buitenkans’ uiteraard aan zich voorbij gaan. Een van zijn buurwoningen werd notabene onlangs voor ruim twee ton verkocht. Gewoon, via een makelaar.

Wie zijn die brievenbus spammende filantropen? Dat zijn beleggers in vastgoed. Of lieden die op provisiebasis voor deze stenenverzamelaars werken. Dergelijke investeerders kunnen geld lenen op basis van verwacht rendement: de huurinkomsten. Daar kan een starter op de woningmarkt natuurlijk nooit tegenop. Maar er gloort licht aan het einde van deze vertroebelde horizon.

Gemeenten kunnen binnenkort wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen om die te verhuren. Op 1 januari 2022 komt er hoogstwaarschijnlijk een wetswijziging die een zogenoemde zelfbewoningsplicht mogelijk maakt. Wie een huis koopt, moet er zelf in gaan wonen. Ook in Schiedam. Met name in Oost. Geen brievenbusgeklepper meer.

MvO, 10-10-2021