De flankbeschermers van de 'hol'

De hol rond 1940. De huisjes aan weerszijden hadden brede stoepen. Voor pand nummer 90 (links) waarin voorheen een waterstoker was gevestigd en later de gevreesde A. Kuperus oftewel De Kuup, staat een ingenieuze lantaarnpaal. Ter oriŽntatie: de woning met de brede dakkapel aan de rechterzijde is pand nr 89. 

 

De hol in 1978, daags voordat er nieuwe riolering en bestrating werd aangebracht. De brede stoepen van de huizen naast de flanken zijn verdwenen. De rijweg is breed en aan de rechterzijde wordt lustig geparkeerd. Pand nr 88 (rechts) is wit geverfd en van nr 90 zien we alleen het topje van de dakrand. 

De hol in 1990. De hekken met de witte betonnen paaltjes zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor stroken taludbestrating en paaltjes/betonnen rondo's op de rijweg. Pand nr 88 is nog steeds wit geverfd en nr 90 is nu ook zichtbaar. De lantaarnpaal staat op het trottoir.

Zelfde plaats, andere tijd. De hol in 2009. Pand nr 88 is van z'n witte verf ontdaan en nr 90 is van beige naar wit gegaan. Pand 97 aan de overkant is verdwenen - gesloopt omdat het aan de hoge nieuwbouw was vastgeplakt en daardoor uit z'n voegen werd getrokken - en heeft plaatsgemaakt voor een fietsenstalling. De lantaarnpaal is naar het talud verhuisd.

De hol na de nieuwe bestrating in 2010. Bovenaan het talud naast de fietsenstalling staan nog twee witte paaltjes als restant uit een ver verleden. Aan de overzijde verdween het talud begin deze eeuw tijdens de nieuwbouw van een seniorencomplex. Een betonnen damwand scheidt naast pand nr 90 het historische deel van de straat met het latere, opgespoten stuk.