De historie van een kruidenierswinkel

Pand nummer 56 anno nu.

Toen rond 1930 de Professor Kamerlingh Onneslaan uit de grond werd gestampt, moesten vier panden in de Oosterstraat worden afgebroken om een zijstraat - de Stephensonstraat – aan te kunnen leggen: de nummers 59 en 61 aan de oneven kant en de nummers 52 en 54 aan de even zijde. Maar er sneuvelde tegelijkertijd aan de even kant nog een pand: nummer 56.

De Schiedamsche Courant (1929): de bouwgrond waar nummer 56 stond, wordt verkocht.

Pand nummer 56 in vroegere dagen, toen de winkel nog in volle glorie bestond.

Op die nieuwe hoekplek verrees een – voor Oosterstraatbegrippen – hoog gebouw waarin op de begane grond een winkelruimte was geprojecteerd. Boven die winkel bevonden zich twee woonruimtes. De begane grond bevond zich niet op Oosterstraathoogte, maar op Van Leewenhoeckstaat- en PKO-laanniveau zodat de winkelingang (56A) en de naastgelegen deur voor de bovenverdieping (56B) van een trapje werden voorzien. 

Vader Scheffers met zijn melkwagen in de Oosterstraat.

In 1937 huurde de familie Scheffers voor 11 gulden per maand het winkelgedeelte (plus de daarachter gelegen kamers en keuken) waar kruidenierswaren werden verkocht. En melk. Door vader Scheffers rondgebracht met zijn melkwagen. In die tijd, zonder ijskasten en koelinstallaties, was de winkel ook op zondag geopend om klanten van verse zuivel te kunnen voorzien.

De familie Scheffers: links moeder, midden vader en rechts (vlnr) dochter Co, zoon Jan, zoon Chris en op de voorgrond dochter Nel. 

Dochter Nel, die negen maanden oud was toen de familie het winkel/woonpand in de Oosterstraat betrok, herinnert zich nog hoe klein de woonruimte achter de winkel was. "Onvoorstelbaar dat we daar met z'n allen woonden. Gelukkig mochten we de was in de tuin van een achterbuurvrouw in de Van Leewenhoeckstraat ophangen en stelde onze buurman in de Oosterstraat zijn poort voor ons beschikbaar. In onze vrije tijd hielpen we onze ouders. Er was letterlijk en figuurlijk altijd wel werk aan de winkel."

Docher Nel van peuter tot volwassen vrouw in en rondom de winkel.

Interieurfoto's van de winkel.

Uit het plakboek van dochter Nel: foto's van een familiefeestje.

Zoon Jan voor pand nummer 63 in de Oosterstraat (foto links) en op de foto rechts samen met zijn vader op de Broersvest.

Foto's bij de winkeldeur: links moeder Scheffers en rechts, op een ander tijdstip, haar nieuwe schoonzoon die vanuit de winkel met dochter Co in het huwelijksbootje stapte.

Zoon Jan, die na zijn militaire dienstplicht in Indië (1950) een eigen melkwijk exploiteerde in Oud-Mathenesse, doet zijn handel in 1954 van de hand en koopt het gehele pand voor 15.000 gulden. Hij betrekt zelf de bovenverdieping met het balkon en wordt vertegenwoordiger.

Van 1964 tot 1965 runnen zus Co en haar echtgenoot als laatsten van de Scheffersfamilie de winkel.

Van 1965 tot 1972 zwaaien de Van der Meer's de scepter over de winkel.

De nering wordt overgenomen door Theo van der Meer en zijn echtgenote. Zij houdt zich met de winkel bezig en Theo bezorgt melk in een Volkswagenbus. In 1972 houden de Van der Meer’s ermee op en valt het doek definitief voor de winkel.

Theo van de Meer die in de Oosterstraat zijn Volkswagenbus wast.

Twee jaar later doet Jan Scheffers, die nog steeds eigenaar is, het pand van de hand. Daarna wordt het perceel verbouwd zodat er drie volwaardige woningen ontstaan. Anno nu zijn de plekken waar de etalageruiten zich bevonden nog duidelijk te zien.