Laatste steen voor straat ververst

Bijna twaalf jaar geleden legde raadslid Annerike van de Water de laatste steen in onze volledig opgeknapte straat. De rode stoeptegel met zilveren letters liet een uitspraak zien van een volstrekt incompetente projectleider a.i. die alle beloftes en afspraken naast zich neerlegde. Nieuwe bestrating? Vergeet het maar. In een oude straat horen oude stenen was zijn credo.

We hebben er destijds nog vele grappen over gemaakt. Zoals: In een oude straat horen paarden en wagens en In een oude straat hoort geen riolering.  Enfin, die projectleider kon na zes WOB-verzoeken zín biezen pakken en we kregen na vele maanden onvoorstelbaar geblunder de straat waarop we recht hadden.

In de loop der jaren vervaagde de tekst op de rode steen die schuin tegenover nr. 7 ligt. Hoogste tijd om de bizarre geschiedenis van destijds weer eens op te poetsen met een nieuwe laatste steen. De producent van de eerste laatste steen bestond nog en men had het ontwerp voor hun computergestuurde bewerkingsmachine ook nog paraat. De bestelling kon niet sneller.

Het vervangen van de eerste laatste steen door zín leesbare opvolger was een ander verhaal. De steen lag snaarscherp tussen de andere stoeptegels. Er was geen speld tussen te krijgen dus de methode van voegen schoonmaken en eruit wippen viel in duigen. Dan maar grof geweld met beitel en klauwhamer. Leuk bedacht, maar de steen bleef verzet bieden. Hij wilde niet weg.

Totdat er een bolide langs reed en de bestuurder zín hulp aanbood. Hij bleek een nieuwe buurman uit het tweede deel van de straat te zijn. Hij (nr. 73) liet een langdurige brute hagelbui van hamerklappen op de onwillige steen neerdalen en nadat het laatste brokje steen uiteindelijk de weerstand opgaf, mocht onze kersverse straatgenoot de tweede laatste steen leggen.

Toevallige passanten of nieuwe straatbewoners zullen zich wellicht afvragen waar de tekst op die rode steen voor staat. Welaan, het is een regelrechte waarschuwing dat je je nooit door de gemeente met een drogreden het bos moet laten insturen. 

MvO, 26-9-2023