Terugblik van het nieuws en de foto's van de werkzaamheden in de straat anno 2010
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rechterzijde tweede deel onder handen (13-1-2011)

De rechterflank van het tweede deel van de straat werd vandaag voor het grootste deel ontdaan van de oude, smerige parkeerstenen en dito stoepbanden. Opmerkelijk is het gebruik van fraaie bochten in de vorm van een kwart reuzenkaas. Links op de foto een voorbeeld van een bocht inclusief lelijk knipwerk zoals ze overal in de straat liggen en rechts de nieuwe, mooie oplossing. Klik hier voor de fotoshow.

Bij pand nr 9 werd de voordeur die afgelopen zondag z'n eerste laag beits kreeg, maar nog steeds nat was, in het zonnetje gezet om te drogen.

Verderop impregneerden de mannen van Ooykaas de gevel van pand nr 18 ...

... en pand nr 39. We zien ze terug wanneer de werkzaamheden in de straat gereed zijn om de panden nrs 34 en 36 te stralen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

De afdaling is begonnen (12-10-2011)

Onder een druilerige regen werd het werk bovenaan de hol afgerond en zette het b(e)ijenvolk, via de flanken van de hol, de afdaling in. Klik hier voor de fotoshow.

In het begin van de middag richtte fotograaf Fred Libochant van het Algemeen Dagblad zijn lens op de nijvere b(e)ijen. Die krant volgde ons vorig jaar in de donkere dagen en is, nu de zon figuurlijk schijnt, eveneens van de partij.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Eerste vakken met nieuwe parkeerstenen gereed (11-10-2011)

Met behulp van het klinkeraanzuigframe werden vandaag de eerste drie parkeervakken met nieuwe parkeerstenen gelegd. Klik hier voor het filmpje. Morgen is de bovenzijde van de hol gereed en zakken de mannen van Beije via de hol af naar het historische deel van de straat. Klik hier voor de fotoshow.

De taludstenen van de flanken van de hol gaan er allemaal uit en worden opnieuw gelegd in een bed van cement. Dit, om tegemoet te komen aan onze klacht dat ze - zo leert de geschiedenis - er na verloop van tijd allemaal uitrollen.

Ondertussen legden de geduldige knipvoegers van Ooykaas de laatste hand aan pand nr 18 ... 

... en werkten met 'gewoon' voegwerk de gevel van pand nr 14 bij...

... terwijl Kees en schilder Piet het linkerraamkozijn van pand nr 9 voor de eerste grondverflaag gereed maakten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat zijn ze mooi! (10-10-2011)

Eindelijk gerechtigheid. Vanmorgen vroeg werd op het parkeerterreintje naast het voetbalveld aan de overzijde van de kop van onze straat een opslagplaats van nieuwe materialen ingericht. De directiekeet die zich daar ook bevindt, bleef op het spreekuur van 9.00-10.00 uur leeg. Althans, naast de mannen van aannemer Beije, de gemeente en twee straatvertegenwoordigers had kennelijk niemand in de straat behoefte om vragen te stellen.

We besloten om het spreekuur volgende week maandag van 10.00-10.30 uur te houden. Blijft de belangstelling uit - wat een goed teken is, want dat betekent dat alles naar genoegen verloopt - dan stoppen we ermee. Na een laatste inspectie van de straat waarbij alle verbeterpunten nog eens werden doorgenomen, startte Beije bovenaan de hol met het verwijderen van de oude stoepbanden en parkeerstenen. 

De nieuw geplaatste banden zijn nu al een lust voor het oog. Morgen volgen de parkeerstenen. Klik hier voor de fotoshow.

-----------------------------------------------------------------------------------------

De knipvoegers van Ooykaas togen bij pand nr 18 aan de slag. Morgen zijn ze klaar.

----------------------------------------------------------------------------------

Schilder Piet schuurde en grondde het kozijn van het rechterraam van pand nr 9. Wanneer ook het andere exemplaar gereed is, kunnen de nieuwe ramen in de omlijstingen geplaatst worden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Schilder Piet wil eind komende week gereed zijn met het lakwerk van pand nr 9. Regen of geen regen. Bewoner Kees sloeg allerhande plastic in om zijn kwastende straatgenoot in staat te stellen 'droog' te opereren. Gisteren werden de nieuwe ramen op een schraag in de voorkamer gebeitst en vandaag (9-10-2011) was de voordeur aan de beurt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

De derde woning die vandaag (7-10-2011) door de gevelrenoveerders van Ooykaas onder handen werd genomen is pand nr 18. Eerst de oude voegen eruit ...

... en daarna stralen en schoonspuiten ...

... in de tussentijd waren de mannen van Beije al in de weer om voorbereidingen te treffen voor de werkzaamheden die aanstaande maandag starten (rechts uitvoerder Dirk).

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Komende werkzaamheden: reünie van oude, goede bekenden (6-10-'11)

De borden en hekken staan al klaar voor de werkzaamheden aan de straat die volgende week losbarsten. In het tweede deel wordt het spits afgebeten en vervolgens werkt aannemer Beije zichzelf de straat uit. De mannen van Beije kennen we uiteraard van de renovatie van het peuterspeelplaatsje.

Maar we gaan nog meer goede bekenden tijdens de operatie tegenkomen. Op 25 oktober zullen aannemer Van Dijk plus de Italiaanse superstofzuiger van aannemer De Reus even hun rentree maken. Om de greppel te maken voor de oversteek van de gasleiding van pand nr 57 die nog vernieuwd moet worden.

Naast de mega grondslobberaar die al eens een verpletterende indruk maakte, zullen we nog meer handige machines gaan zien. Zo zal Beije het nagelnieuwe klinkeraanzuigframe van Nimatech inzetten en worden bij herbestrating (met name in het begin van de staat) de stenen geruisloos schoongespoeld.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Raadslid Theo Schoenmakers stelt onbegrijpelijke vragen (4-10-2011)

Theo Schoenmakers van de fractie Schoenmakers heeft het college een serie onbegrijpelijke vragen over de nieuwe boompjes in onze straat doen toekomen. Als hij zich, bijvoorbeeld via deze website, op de hoogte had gesteld, was die barre nonsens niet uit zijn pen gekomen.

Want dan had hij geweten dat de aanplant van vorig jaar was aangetast  (officieel vastgesteld door een boomdeskundige van de gemeente). De flora moest dus vervangen worden. En dat was allang gebeurd ware het niet dat de straat nogmaals open moest om de helft van de bestrating te vervangen en de fouten eruit te halen. 

'Laat nog maar even maar staan' was de redenering, want anders zitten we lange tijd met zes zandbakken in de straat. Omdat er aan de aangetaste boompjes praktische bezwaren kleefden - jeugd breekt de makkelijk bereikbare onderste takken af - werd in samenspraak met stadsecoloog Hans de Kruijf voor vervangers gekozen met stam en kruin. 

Influisteraar

Hoe komt raadslid Schoenmakers er bij om zonder kennis van zaken vragen te stellen? Wie was zijn influisteraar? Het antwoord is eenvoudig. Het is dezelfde man die begin vorig jaar de wens van zijn mede straatgenoten probeerde te dwarsbomen door te ageren tegen de vervanging van de drie aftandse, overlast gevende bessenboompjes (de andere drie waren al dood) en de scheefgegroeide sierappelboom op het peuterspeelplaatsje.

Het is dezelfde querulant die tijdens een inspreekbeurt in een commissievergadering oreerde dat vernieuwing van de straat weggegooid geld is. Het is dezelfde bewoner die van zijn niet onderhouden huis een opslagplaats van grof vuil maakt en met lede ogen aanziet hoe pand voor pand in de straat wordt opgeknapt. Kortom: het is Aart Lukaart van pand nr 67.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Pand nr 39 werd vandaag (3-10-2011) compleet geknipvoegd opgeleverd. De steiger gaat naar de overzijde verhuizen. Nog voordat aannemer Beije het eerste deel van de straat bereikt, kunnen alle Ooykaas-klussen geklaard zijn.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Beijepleintje multifuncioneel

Het pleintje wordt met de gerieflijke banken niet alleen gebruikt door ouders van de kinderen die aan het spelen zijn, maar ook door straatgenoten om het laatste nieuws uit te wisselen. Afgelopen donderdag was er weer eens een spontane straatbijeenkomst. De aanwezige kids lieten hun teken- en andere kunsten zien en werden door een buurtgenoot getrakteerd op pannenkoekjes.  Klik hier voor de fotoshow.

Zeynep, een meisje dat om de hoek woont, stal de show van die namiddag. Ze vertelde dat ze op 4 oktober - werelddierendag - jarig is. De mega BIJ had haar hart gestolen en daarom was ze aan het componeren geslagen. We keken haar Bijenlied aan en besloten een opname te maken. Klik hier voor de onverwachte voorstelling op een mooie doordeweeksedag in september.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Oude nieuwe deur voor pand nr 89 (1-10-2011)

Actie in het tweede deel van de straat. En wel bij Marjan van pand nr 89. Haar zelf ontworpen nieuwe deur werd vandaag afgeleverd en geplaatst. Het oude exemplaar kierde dat het een lieve lust was. De verse aanwinst heeft alle elementen van de oude deuren in de straat in zich. Plus een fraai in dubbel glas gegoten glas-in-lood-raampje dat tevens dienst doet als luik.

---------------------------------------------------------------------------------------------

De mannen van Ooykaas ploeterden vandaag (30-9-2011) in de extreme hitte stug door. Inmiddels is het verschil tussen een gewone voeg en een geknipt exemplaar duidelijk te zien op de scheidslijn met de buren. De bewoners van nr 39 laten net zoals Kees van nr 9 nieuwe ramen plaatsen en het lakwerk in de originele kleuren van weleer wordt verzorgd door schilder Piet. Onze kwastende straatgenoot is de afgelopen dagen in de weer geweest met de achterzijde van pand nr 14. Wanneer die klus is geklaard, verhuist hij wederom naar nr 9. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Knipvoegen op brede voet (29-9-2011)

Na een dag rust, zagen we vandaag de knipvoegers weer terug. De smalle steiger en de brandende zon maakten het specialistische werkje er niet eenvoudiger op.

Vandaar dat er een bredere steiger werd aangevoerd. Een lap plastic moest een beetje bescherming bieden tegen de koperen ploert. Na een dag voegen ziet pand nr 39 er al mooier dan ooit uit (foto onder).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Morgen brief gemeente (29-9-2011)

Als alles goed gaat, ontvangen we morgen allemaal een brief van de gemeente in de bus waarin de komende werkzaamheden aan de straat uit de doeken wordt gedaan. Zoals we al eerder bekend maakten, gaat aannemer Beije het karwei klaren. Het project start op 10 oktober.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanmorgen (27-9-2011) kreeg pand nr 39 een straal- en schoonspuitbeurt ...

... en dat leverde dit schone beeld op ...

...  vergeleken met de staat waarin het pand was.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Pand nr 39 uit zijn voegen (26-9-2011)

De steigers, die op verzoek van Ooykaas in het weekend nog even voor pand nr 9 geparkeerd mochten staan, werden vanmorgen naar pand nr 39 (het tweede kommiezenhuisje) gerold. 

Voor het eerst konden we, zonder hinderlijke obstakels op de stoep, de prachtig gerestaureerde gevel van nr 9 vastleggen. Het wachten is op de nieuwe ramen en tot slot de kwast van schilder Piet.

Eerst werd de rechterkant van nr 39 'ontvoegd'...

... en vervolgens de linkerkant. Morgen wordt de woning gestraald. De bewoners van de panden nrs 34 en 36 aan de overzijde hebben Ooykaas gevraagd offerte uit te brengen voor het stralen van hun panden. Voegen hoeft niet, want het cement tussen de stenen ziet er nog prima uit. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

De nieuwe boompjes in onze straat (24-9-2011)

Wanneer begin oktober de troepen van aannemer Beije onze straat bevolken - ze beginnen overigens bij de hol en werken zich vervolgens de straat uit - wordt niet alleen de straat, maar ook de flora aangepakt. De aangetaste bloesemboompjes waarvan er al twee zijn gesneuveld, worden alle zes vervangen door exemplaren van het type Amelanchier arborea 'Robin Hill'.

In samenspraak met stadsecoloog Hans de Kruijf zijn we begin dit jaar tot deze keuze gekomen. Deze bomen hebben de door ons gewenste stam en kruin, zijn uitermate geschikt voor smalle straten, laten in het voorjaar bloempjes zien (geen bloesem) en in het najaar vormen de herfsttinten van de bladeren een lust voor het oog.

Het bloesemboompje in het begin van de straat wordt niet vervangen. Hoewel de tak aan de straatzijde morsdood is als gevolg van de vuilniswagens die er jaar in jaar uit twee dagen per week tegenaan reden, is de rest van de kruin in topconditie. Over de terugkeer van een vers boompje op het Beijepleintje mogen de ouders van peuters beslissen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

De nieuwe voegen van de gevel van pand nr 9 zijn inmiddels (22-9-2011) dankzij het milde weer uitgehard. We laten in deze tussenfase nogmaals het verschil zien: links de woning in oude straat en rechts de prachtige verbeteringen tot nu toe. Morgen, na het impregneren van de gevel, verdwijnen de steigers.

Over voegen gesproken: Leon is terug van vakantie en sloeg steil achterover toen hij de mega BIJ zag. Hij beloofde haast te maken met het voegen van de muurtjes rond het speelplaatsje. Bovendien moet hij onze boomroosters uit de mottenballen halen, want over luttele dagen staat aannemer Beije op de stoep om te straat te fatsoeneren.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Gevel pand nr 9 volledig in aloude luister hersteld (20-9-2011)

De mannen van Ooijkaas rondden vanmiddag hun voeg- en knipwerk aan de gevel van pand nr 9 af. Komende vrijdag volgt de laatste behandeling, namelijk het impregneren van het geheel. Daarmee is de tweede fase van de rigoureuze opknapbeurt van de woning een feit. 

Volgende week worden de nieuwe ramen geplaatst en het slotaccoord is voor straatgenoot schilder Piet, die het pand met snaarstrak lakwerk naar het beoogde einde - een van de fraaiste exemplaren in onze straat - moet brengen. Klik hier voor de fotoshow.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Met engelengeduld voegen en knippen (19-9-2011)

Gezegend met prachtig weer startte het tweedaagse knipvoegwerk op de gevel van pand nr 9 door de specialisten van Ooijkaas. Met waarlijk engelengeduld werd de voegtechniek die 126 jaar geleden op ieder pand in de straat werd toegepast, uitgevoerd. Klik hier voor de fotoshow.

Volslagen onbekenden, die naar de mega BIJ kwamen kijken, stopten om dit stukje ouderwets vakwerk te aanschouwen. Veelgehoorde vraag: krijgen jullie hier nou subsidie voor? Nee. Voor de BIJ niet en voor al het opknapwerk aan de panden niet. Allemaal particulier initiatief. En zo hoort het ook. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Pand nr 9 een halve eeuw geleden (17-9-2011)

Tijdens de recente regendagen dook Kees (nr 9) in aloude fotomapjes en vond zowaar twee kiekjes van het pand in 1964. Op de bovenste foto - met zijn moeder in de deuropening - zien we de originele ramen met verticale spijlen en prachtig glas-in-lood. Ook het ovale nummerplaatje ontbreekt niet. De regenpijp gaat keurig ondergronds. Die werd in 1978, toen de straat werd vernieuwd, om volstrekt duistere reden doorgezaagd zodat het hemelwater voortaan op straat belandde. 

Op de onderste plaatjes het andere kiekje (links) waarop het originele dakkapelletje staat plus een klapraampje. Let ook op de schoorsteenpijp geheel rechts met de 'moderne', maar ontsierende televisieantenne. Op de rechterfoto het pand in augustus van dit jaar. De fors groter gegroeide dakkapel staat in de grondverf en de nieuwe regenpijp werd naar rechts verhuisd. De ondergrondse afvoer van het regenwater is inmiddels in ere hersteld.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

126 jaar vuil van de gevel gestraald (16-9-2011)

Vandaag was het S-day voor pand nr 9. Gevelonderhoudsbedrijf OOYKAAS uit Schiedam verwijderde alle voegen en straalde met water en superfijn zand de 126-jarige vervuiling van de bakstenen af. Volgende week wordt het pand door hetzelfde bedrijf van fraaie knipvoegen voorzien. 

Complimenten van directeur Richard Ooykaas voor onze straat. "Nog nooit zulke enthousiaste mensen gezien. Het is een feest om hier te werken." Wanneer nr 9 gereed is, wordt de steiger verplaatst naar pand nr 39 voor dezelfde behandeling. Pand nr 18 sluit de rij. Klik hier voor de fotoshow.

-----------------------------------------------------------------------------------

Officiële status van Beijepleintje in behandeling (16-9-2011)

Via een e-mail liet de voorzitter van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR), Laurens Priester, weten dat ons verzoek om het peuterspeelplaatsje voortaan niet meer anoniem, maar als Beijepleintje door het leven te laten gaan bij de eerstvolgende vergadering wordt besproken. Hij kon nog niet aangeven wanneer dat is, maar beloofde wel persoonlijk naar de mega BIJ te komen kijken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tegen het eind van de middag (15-9-2011) kwam onze politieke peetmoeder Annerike van de Water (D66) met eigen ogen de mega BIJ bekijken. Ze hoopt van harte dat een dergelijk idee in heel Schiedam wordt opgepikt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Een BIJ in je huiskamer (15-9-2011)

Op veler verzoek leggen we nogmaals uit hoe een klein bijtje uit kon groeien tot een mega exemplaar. Straatgenote Marjan (pand nr 89) gaf via de computer een printopdracht waardoor het logo ruim drie bij drie meter in vellen van A3-formaat werd afgedrukt. 

Vervolgens legde ze die vellen op de de grond in haar huiskamer en gaf ze allemaal een nummer. Op een voorbeeldbij tekende ze vakjes met de nummers van de vellen. Tot slot knipte ze smalle stroken langs de contouren uit, zodat Piet met een roller het skelet van de BIJ op de muur kon aanbrengen.

----------------------------------------------------------------------------------------

In het AD/RD van 15-9-2011.

----------------------------------------------------------------------------------------

Op het Schiedamstad-forum.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------

Straatgenoot Kees (pand nr 9) mengde de verf en wij legden de camera even terzijde om de vieze betonnen schutting naast de prachtige muur met de BIJ van een fris kleurtje te voorzien. s' Morgens (14-9-2011) was schilder Piet ons al voor geweest om de zijkant van de dakkapel van pand nr 14 af te lakken.

------------------------------------------------------------------------------------------------

We voldoen volgaarne aan de vraag van Laura (pand nr 30) om de oproep op de Babbersmolen van Schiedam te stemmen op deze site te plaatsen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijbaan van schilder Piet afgerond en Beije keert terug (13-9-2011)

Om 14.00 uur vanmiddag zat de klus erop. De mega BIJ vloog in volle glorie. Het koddige beest is niet alleen een aanwinst voor het gezicht van de straat, maar tovert bij jong en oud een glimlach op het gezicht. Dit project werd van idee tot realisatie door de bewoners zelf uitgevoerd. Niemand van de gemeente is er aan te pas gekomen.

Onze politieke peetmoeder Annerike van de Water (D66), die dagelijks de website bekijkt, was opgetogen toen ze over de plannen las. Ze wist te melden dat er een gemeentelijke werkgroep bestaat die naar dit soort oplossingen voor blinde muren in de stad op zoek is. Daar is vooralsnog niets uit voortgekomen. Wij Oosterstraters hebben dus een primeur op onze naam staan. Klik hier voor The making of the big Bumblebee.

Aannemer Beije wiens logo wij mochten lenen om van de vieze muur een juweeltje te maken, kreeg vandaag - wat een timing! - van de gemeente te horen dat hij naar onze contreien terug mag keren om het bestratingswerk uit te voeren. Van de drie aannemers die uitgenodigd waren hun plan van aanpak uit de doeken te doen, scoorde Beije met zijn creatieve oplossingen het hoogste puntental. Begin oktober zien we de nijvere bijen terug.

Terwijl schilder Piet in de weer was om de BIJ in te kleuren, kreeg het Beijepleintje bezoek van twee begeleidsters plus een stel peuters van de kinderopvang die aan de Singel is gevestigd. De kids, die met hun veiligheidsvestjes op bijtjes leken, en hun verzorgsters waren opgetogen over het steeds mooier wordende plaatsje. "We zijn hier voor het eerst, maar dit gaat onherroepelijk onze vaste stek worden!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens de hevige regenbuien afgelopen weekend, bleek de voorste kolk op het Beijepleintje niet te werken. Gevolg was een joekel van een plas. We belden vanmorgen Irado en onze vrienden stonden luttele uren later op de stoep. De kolk die vol met zand zat, werd lachend - met een schuin oog naar de BIJ in wording - leeggeschept.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Na de BIJzaak, richtten we onze lens op pand nr 33 waar de bewoonster inmiddels gereed is met het aflakken van de onderzijde van de gevel. Alleen nog een nieuwe brievenbus en ook deze woning staat er weer pico bello bij.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Contouren van de BIJ op een vleugel na gevild (12-9-2011)

Het was een bizar gevecht met regen en wind, maar de eyecatcher van onze straat kreeg, op een vleugel na, gestalte. Geassisteerd door Kees (pand nr 9) bracht straatgenoot schilder Piet met een rollertje bruine latex aan op de uitgesneden contouren van een stapel genummerde A3-vellen. 

Twee hulppietinnen op de grond behielden het overzicht en reikten vel voor vel de aaneensluitende papieren componenten aan zodat de som der delen ontstond.

Het restant van de bovenste vleugel wordt pas gemaakt als het lijf plus de onderste vleugel zijn ingekleurd met oker en wit. Dan kan de steiger naar rechts verschoven worden om de finishing touch aan te brengen.

Niet te missen als je de straat komt inrijden: het Beijepleintje...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Het duurde op de kop af een week voordat er weer een droge dag aan de horizon verscheen en schilder Piet de roller in de vlagele latex kon dopen. Vandaag (10-9-2011) bracht hij een tweede, dekkende laag aan op de flank van pand nr 14. We wagen ons niet meer aan voorspellingen. De verschijning van de giga BIJ op de muur is louter een kwestie van de luimen van Pluvius geworden.

Piet had z'n hielen nog niet gelicht of er barstte een verjaarspartijtje los voor peuter Demi (pand nr 21) op het gezellige Beijepleintje. Nimmer in de geschiedenis van het plaatsje was de aantrekkingskracht ervan zo groot (foto onder).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Na acht dagen hoop en vrees stond vanmorgen (8-9-2011) om 4 uur poezenkind Janneke van Marjan de Jong (pand nr 89) voor de achterdeur. Ze was weldoorvoed en kon ineens iets dat voorheen nog ontbrak: luidkeels miauwen! Een zielsblije Marjan en kater Jip danken alle ondernemers die flyers in hun winkels wilden ophangen en alle buurtgenoten die tips doorbelden. Waarvan akte. Wij doen omgekeerd een oproep aan de regen: blijf weg! Dan kan schilder Piet morgen aan de slag en wordt de gevel van pand nr 9 in volle glorie hersteld.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Niet de zakken, maar de schotten! (7-9-2011)

We hebben nu toch aardig wat ferme regenbuien achter de kiezen, maar volgens straatgenoten in de voormalige wateroverlastgebieden is er op geen enkel moment ook maar een spoortje van naderend onheil uit putten of riolen te zien geweest. Waar ligt dat nu aan?

Komt het omdat er aan de kant van de even nummers flauwe puntzakken in de straat zijn geconstrueerd? Ze stonden niet vol met water dus dat is moeilijk te bewijzen. Het is vele malen aannemelijker dat de aangebrachte schotten in de riolen van hoog-Oost naar ons lage gedeelte hun blokkerende werk doen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Van peuterspeelplaatsje tot Beijepleintje: stand van zaken (5-9-2011)

Ja hoor! Die paar dagen mooi weer werden genadeloos afgestraft met regen. Schilder Piet, die vandaag de tweede gele verflaag op de flank van pand nr 14 wilde aanbrengen, schudde vanmorgen vroeg mistroostig zijn hoofd terwijl hij naar het donkere zwerk keek en vertrok naar een klus binnenshuis.

Omdat een mens snel vergeet, publiceren we vandaag een fotoshow van het plaatsje oude stijl naar het vrolijke Beijepleintje. Wat nog mist zijn de nieuwe voegen in de muurtjes, de verse boom en de megabij op de linker zijmuur. En het bericht dat de naam Beijepleintje officieel wordt goedgekeurd natuurlijk. Klik hier voor de stand van zaken tot nu toe.

--------------------------------------------------------------------------------------

Flashback: het Beijepleintje 22 jaar geleden (4-9-2011)

Voor iedereen die 22 jaar geleden nog niet in de straat woonde, laten we zien dat er op de plek waar nu het Beijepleintje zetelt ooit twee woningen stonden: de nrs 10 en 12. Ze waren van de gemeente en in 1989 werden ze afgebroken. De muur aan de linkerkant waar de afgezaagde balken uitsteken, is de flank van pand nr 14 die nu door schilder Piet van een gele ondergrond plus een megabij wordt voorzien. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Muur in de herhaling (3-9-2011)

Vanmorgen vroeg werd pijnlijk duidelijk dat ondanks de primerlaag een tweede beurt met gele latex noodzakelijk was (foto boven). Het bijenspektakel moet dus nog even wachten. Ook de manier waarop de megabij - het vrolijke logo van aannemer Beije, maar dan sterk vergroot - op de wand wordt gezet, veranderde.

Eerst dachten we aan een dia van de bij in een projector. Piet kon dan de contouren aanbrengen. Vervolgens gingen we digitaal, via een beamer. Tot slot kwam ook aan dat idee een eind toen straatgenote Marjan de Jong (nee haar poes Janneke is nog niet terug) met de finale oplossing kwam.

Ze verdeelde de bij in vakjes, blies het geheel op - negen vierkante meter - en zette de printer aan zodat er een stapel bij-onderdelen op A3 formaat ontstond. De contouren werden uitgeknipt en op die manier kan Piet via de mallen met een verfroller het silhouet op de muur zetten. Dat gebeurt volgende week.

Terwijl Piet de nog niet geverfde delen van de muur van een gele laag voorzag, lieten peuters zien dat niet alleen de nieuwe speeltjes in de smaak vallen, maar ook het kunstgras waar je voortreffelijk op kunt picknicken. 

Omdat de plastic afdekdopjes voor de afgezaagde draadeinden van de bevestigingspunten van het touw (slang) in het pakket ontbraken, bracht straatgenoot Niels geholpen door buurman Kees voor de zekerheid dopmoeren aan. Ze kunnen niet roesten en vormen een prachtig, afgerond geheel.

De bewoonster van pand nr 33 gebruikte de mooie dag om de onderpui van een eerste verfbeurt te voorzien.

In de middag was de gehele muur bedekt met een eerste gele laag. Maandag gaat de bel voor de dekkende, tweede ronde.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pand nr 14 kreeg vandaag (2-9-2010) z'n laatste streek verf aan de voorzijde. Boven de oude situatie en onder het nieuwe gezicht van de woning. In Oosterstraat wit en groen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Straatgenoot schilder Piet begon, tegen zijn planning in, vanmorgen meteen aan de zijmuur van pand nr 14. Geholpen door the usual suspects werd een prachtige constructie opgebouwd om Piet veilig het hoogste punt te laten verven. Morgen worden de contouren van de megabij aangebracht.

In de middag haalde Van Vliet de achtergebleven zaak restafval op zodat het Beijepleintje nog voor het weekend vrij is van rommel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoge Piet, antivoetbalborden en slang getemd (1-8-2011)

Schilder Piet zocht het vandaag hoger dan ooit tevoren op in onze straat. Hij zette de gehele zijmuur van pand nr 14 in de primer. Morgen hanteert hij de kwast aan de achterzijde van de woning en zaterdag worden de contouren van de megabij op de geprepareerde zijmuur gezet.

Uitvoerder Dirk van aannemer Beije kwam 's middags twee nagelnieuwe voetbalverbodsborden plaatsen...

... en draaide de moeren aan van de bevestigingspunten van het dikke touw. Tevens zaagde hij de uitstekende draadeinden onder de moeren af zodat niemand zich eraan kan bezeren. Hij volgt 'zijn' Beijepleintje op de voet via onze website. We zien hem straks terug tijdens de feestelijke opening.

----------------------------------------------------------------------------------------------

OPROEP! Straatgenote Marjan de Jong van pand nr 89 mist al 48 uur haar poezenkind Janneke. De kat, die niet al te dol is op mensen, heeft een grijze vacht met witte accenten. Iedere tip is meer dan welkom.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Alweer een fase afgerond (31-8-2011)

De mannen van Van Vliet legden de tweede en laatste valondergrond. Ze komen morgen alleen nog terug om een zak overgebleven zand weg te halen. Wat moet er verder nog gebeuren? De muurtjes krijgen een voegbeurt en de moeren onder het touw van de slang worden aangetrokken. Voor het echte spektakel gaat straatgenoot schilder Piet zorgen wanneer hij de BIJ onder z'n kwast vandaan tovert. Klik hier voor de fotoshow. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Eigenaar Kees van pand nr 9 mocht van de mannen van Van Vliet enkele restjes kunstgras en wat overgebleven zand hebben. Hij bekleedt er voorlopig zijn voortuintje mee. Volgende week wordt de voorgevel van zijn woning schoongemaakt en opnieuw geknipvoegd. Vervolgens is pand nr 39 aan de beurt en tot slot pand nr 18.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Speeltoestellen compleet en één valondergrond gelegd (30-8-2011)

Na een dag van doodse stilte, kwam er vanmorgen een explosie van bedrijvigheid op gang. Irado bracht de glijbaan en het klimrek, terwijl de groenkapper de drie bomen aan de achterzijde kortwiekte en de struiken voor zijmuur van pand nr 14 snoeide om schilder Piet ruim baan te geven voor zijn meesterwerk: de BIJ.

Prompt daarop konden we een nieuw bedrijf verwelkomen: Van Vliet uit Harmelen. Deze 'inrichters van buitenruimte' brachten extra zand en plaatsten het klimrek. Daarna was het de beurt aan de leggers van de valondergrond. Eerst werd een dunne laag geperst piepschuim aangebracht, daarop kunstgras en tot slot inveegzand om het geheel te verzwaren. Morgen maken de mannen het karwei - de ondergrond van de glijbaan - af. Klik hier voor de fotoshow.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Schilder Piet is vrijwel gereed met de voorzijde van Pand nr 14. Alleen de deur krijgt nog een tweede lakbeurt. Vervolgens zal hij de zijmuur in de primer zetten. Om daarna aan de leukste klus uit zijn loopbaan te beginnen: de creatie van een reusachtige bij...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor het nieuws van 7 juli tot en met 28 augustus 2011 klik hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------