-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terugblik van het nieuws en de foto's van de werkzaamheden in de straat anno 2010

Terugblik van het nieuws en de foto's van de werkzaamheden in de straat anno 2011

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afvoer met witte sokken (13-11-2012)

Een nieuwe ploeg van Insituform nam vandaag bezit van het eerste deel van de straat om de slechte delen van het hoofdriool van witte sokken te voorzien. Die kousen zijn gemaakt van een speciaal soort dubbelwandig vilt dat wordt volgegoten met polyesterhars. Als het vilt is doordrenkt, wordt de sok om een langwerpige ballon geschoven en opgerold (foto boven).

Vervolgens gaat de constructie het riool in naar de slechte plek. De ballon wordt onder druk gezet zodat de buitenkant van de sok zich aan de rioolwand kan hechten. Aan de hand van een emmertje polyesterhars dat in de rioolput wordt gehangen, is te zien wanneer het goedje is uitgehard en de ballon kan worden verwijderd. Dan is de operatie voltooid.(foto beneden). 

Morgen is het tweede deel van de straat aan de beurt. Klik hier voor de fotoshow.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Hoofdriool krijgt steunkousen (12-11-2012)

In oktober 2010 werden de ingewanden van ons hoofdriool met een camera geïnspecteerd zodat alles dat mis was kon worden opgespoord. Als vervolg daarop kreeg onze straat vandaag bezoek van de mannen van Insituform Rioolrenovatietechnieken bv, die met behulp van een slijpschijf op wielen onregelmatigheden verwijderden. Op de foto boven een beeld van de slijpschijf die op afstand bestuurd zijn werk doet.

 

Opereren via het beeldscherm. 

Het speciale rioolkarretje.

Met de witte wagen werd de slijpschijf aangestuurd en het rode exemplaar zoog het riool schoon.

Van deze ploeg namen we afscheid. Morgen komen hun collega's om de schoongemaakte, slechte delen van het riool intern van geprepareerde kousen te voorzien waardoor de conditie weer op peil wordt gebracht.

---------------------------------------------------------------------------------

In en uit de steigers (26-10-2012)

Ondanks de grillige zomer kon een aantal projecten in onze straat worden afgerond. Zo nam straatgenoot schilder Piet de gootpartij van de panden nrs 84 en 86 (waren ooit twee aparte huizen, maar werden samengevoegd tot één woonhuis) onder handen (foto boven).

Ook hoekpand nr 57 moest er aan geloven.

Een complete verfbeurt in de Oosterstraat-wit-en-groen kleuren.

Pand nr 9 was vorig jaar al onder handen genomen. Eigenaar Kees liet Piet de aloude voorzetramen opnieuw beitsen om ze, nu de winter nadert, voor de nieuwe vensters te plaatsen.

Dat levert dit plaatje op.

Tot slot het zogenoemde schervenhuisje. Dat stond allang in de planning om de bijnaam te verliezen...

... en daar is nu mee gestart. Alle scherven zijn eraf Daaronder bleken zich de geverfde resten van een verjaardag van een vorige bewoonster en van een voetbalfestijn te bevinden. De gevel wordt opnieuw gestuukt. Ook het houtwerk wordt behandeld en krijgt een verse laklaag. 

----------------------------------------------------------------------------------------------

En de straat schildert door... (8-10-2012)

Pand nr 58 was al geschilderd, maar eigenaar Jan voegde in fraaie letters Anno 1885 toe op een vlak onder de goot. Op de voorgrond een nog ongeschilderde lantaarnpaal. Hoe kan dat nou?, vroegen we aan chef lantaarnpalen Wilco Knip van de gemeente. "De offertes van diverse schilderbedrijven zijn nog niet bij de betreffende afdeling binnen", zo vertelde hij. "Ik weet wat ik heb beloofd, maar dit is echt overmacht. Geloof me, jullie straat is als eerste aan de beurt."

Hoekpand nr 63 kreeg een groen-witte makeover en staat er weer fris en fruitig bij.

Op de andere hoek is schilder Piet aan het afkrabben. Ook dit pand zal straks de groen-witte kleuren dragen.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Waterellende erger dan gedacht (10-7-2012)

In het eerste deel van de straat, ter hoogte van de nummers 36, 38, 40 en poort 42, was de wateroverlast van vorige week erger dan dat het zich in eerste instantie liet aanzien. Het smerige rioolwater stroomde wel degelijk de huizen binnen. Uit de hemelwaterafvoerput in poort nummer 42 spoot het rioolslib tot aan het plafond.

Naast de bolide van de eigenaresse van pand nr 40 (zie foto onder) moest ook een andere auto naar de garage omdat hij ondergelopen was. Straatgenoot Niels Pluister heeft inmiddels een hogere drempel voor zijn overbuurvrouw van nr 40 aangebracht (foto boven).

----------------------------------------------------------------------------------------

Help! M'n Mazda verzuipt! (6-7-2012)

Voor de tweede keer dit jaar steeg het water tijdens een wolkbreuk tot aan de drempels van de panden nrs 38 en 40. De bolide van de eigenaresse van nr 40 moest in ijltempo geëvacueerd worden.

In het tweede deel van de straat hield ook de eend van straatgenoot Coen van de Pas (nr 82) z'n poten niet droog. 

Pal voor het linker voorwiel bevindt zich een kolk...

... en die gooide een massa rioolslib de straat over. 

Het is op een haar na weer allemaal net goed gegaan, maar duidelijk is dat de problemen in deze twee beruchte wateroverlastgebieden niet zijn opgelost. De foto's van dit nachtelijke beeldverslag werden door straatgenote Marjan de Jong gemaakt.

-----------------

Een nagekomen foto van Coen van de Pas. Het rioolslib dat de kolk eruit gooit is duidelijk te zien. Gealarmeerd door de foto's laat Christian Schaap nu zowel in het eerste als het tweede deel van de straat een onderzoek instellen. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na de bouwvak weer actie in de straat! (28-6-2012)

Vandaag wat losse einden met Christian Schaap doorgenomen. Onze gehavende lantaarnpalen worden, zoals beloofd, na de bouwvak van een nieuwe verflaag voorzien. Ook wordt na die vakantieperiode ons hoofdriool onder handen genomen. Nee, geen zorg, de straat gaat daarvoor niet meer open. Wellicht komt daarmee een eind aan de bijna ramp bij de nrs 38 en 40 tijdens de hevige regenbui in mei. Ter hoogte van die nummers is de hoofdafvoer niet jofel meer zo lieten de camerabeelden destijds zien.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van schervenhuisje naar vlekkenhuisje (20-6-2010)

Ondanks de regenachtige zomer worden twee huizen in het tweede deel van de straat onder handen genomen. Het zogenoemde schervenhuisje (foto boven) zal die bijnaam binnenkort verliezen.

Verderop (pand nr 89) kun je heel even spreken van het 'vlekkenhuisje'. Wanneer het weer het toelaat wordt de voorgevel opnieuw in de verf gezet. Anders dan het merendeel van dit deel van onze straat, worden de groen-wit-kleuren vervangen door blauw-wit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Testcase: onze straat na de eerste, hevige stortbui (3-5-2012)

De hevige regenbui die afgelopen nacht over onze contreien trok, vormde de eerste echte testcase na de reconstructie van onze straat. Straatgenoot Gerard van Geene hield zijn camera in de aanslag en legde vast hoe het water tot aan de drempels van de nrs 38 en 40 stond. 

"Het hield even op met regenen zodat het water weg kon, maar als dat niet was gebeurd, hadden beide panden onherroepelijk wateroverlast gehad." Zijn buurman Niels Pluister zond foto's van de sporen die vanochtend te zien waren. 

Voor pand nr 38 bevindt zich het rioolslib dat via een waterkolk z'n weg naar boven vond. 

Bij de hemelwaterafvoer tussen de panden nrs 36 en 38 zit het ondergronds niet lekker. Het weggespoelde zand zorgde voor verzakte stoeptegels.

Straatgenoot Coen van de Pas meldde dat in het tweede deel van de straat - van pand nr 70 tot en met pand nr 82 - de kolken ook rioolslib uitbraakten. Het water kwam daar tot drie centimeter onder de stoeprand te staan.

We stelden Christian op de hoogte. Hij beloofde Irado in te schakelen om de parkeerplaatsen schoon te maken en te laten onderzoeken wat er mis is. Dat kan even duren omdat er ook elders in Schiedam wateroverlast was.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Gevonden op de website van De Haan&Martojo: onze Christian de externe van 2011. Voor ons, maar ook voor de gemeente. Zijn geheim? Open en eerlijk zijn. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Schilder Piet lakte de dakkapel van pand nummer 7 af (23-3-2012) en vertrekt voor langere tijd naar de achterzijde van pand nummer 9 om samen met bewoner Kees een complete restauratie uit te voeren.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Pand nummer 39 in aloude luister hersteld (22-3-2012)

De winter kwam er tussen, maar nu het is dan zover: het tweede kommiezenhuisje in het rijtje van vijf stuks is van top tot teen gerenoveerd. De gevel werd gestraald en geknipvoegd, de gootbak werd vernieuwd en schilder Piet lakte het geheel in de kleuren van ruim een eeuw geleden af.

Hij verplaatste de steiger naar pand nummer 7 om daar de complete dakkapel onder handen te nemen. De gevel werd vorig jaar al door hem opgefrist.

----------------------------------------------------------------------------

'Oud wordt Nieuw' van start in winkelpand 109B (12-3-2012)

Er zit weer leven in de voormalige krantenuitdeelpost op de hoek van onze straat en de Franklinstraat. Simon, bewoner van pand nummer 87, heeft er een werkplaats gevestigd waar hij oerdegelijke, eiken meubelen van een nieuw, fris jasje voorziet. Hij noemde zijn nering dan ook 'Oud wordt Nieuw'. Wie geïnteresseerd is in de herboren huisraad of van oud eiken af wil, kan op nummer 109B terecht of bellen: 06 20133455.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En ook schilder Piet was aan het kwasten. De bovenramen van pand nummer 39 kregen de originele kleuren van 127 jaar geleden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het seizoen is weer begonnen! Schilder Piet is met steiger en al terug (6-3-2012) bij pand nummer 39 om af te maken waar hij vorig jaar, met de naderende winter op zijn hielen, moest stoppen. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Smakelijke blijk van waardering van D66 Schiedam (14-2-2012)

Vijf straatvertegenwoordigers mochten uit handen van raadslid Annerike van de Water en D66 afdelingsvoorzitter Edzo Ebbens op Valentijnsdag een prachtige taart in ontvangst nemen als blijk van waardering voor de manier waarop onze straat vanuit een diep dal toch naar boven wist te worstelen. In haar toespraak prees Annerike het niet aflatende aan de kaak stellen van misstanden, het blijvende optimisme van de bewoners en het uiteindelijke resultaat. 

Niet alleen alle bestrating plus de gasleidingen werden compleet vernieuwd, maar als gevolg daarvan kregen bewoners er ook weer zin. Privé ondergingen tal van huizen een metamorfose met als kers op de pudding het prachtige Beijepleintje met de beeldschone mega BIJ op de zijmuur van pand nummer 14. Geen gezeur om subsidie. Eigen initiatief. 

Omgekeerd dankten de straatvertegenwoordigers Annerike en de drie andere politieke partijen van de politieke stamtafel (VVD, GroenLinks en Progressief Schiedam) die er voor zorgden dat de toenmalige wethouder Ad Hekman een diepgravend onderzoek liet instellen door Christian Schaap. Een onderzoek dat ons gelijk bewees.

Annerike bleef ons trouw volgen, niet alleen via de website maar ook persoonlijk. Aan haar als onze politieke peetmoeder, zoals we haar noemen, dan ook de missie om de prachtige Valentijnstaart aan te snijden. We zien elkaar weer terug op het feestje in het voorjaar ter ere van onze oude, maar nog steeds springlevende straat.

-------------------------------------------

Links het Nieuwe Stadsblad en rechts het AD.

Bericht op de website van D66 Schiedam.

Nieuwspagina LOOK TV.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe straatnaamborden en hulde voor 'onze' mannen (18-1-2012)

We wisten dat Christian Schaap, Rinus Klaris, Jan van Rijn en Leo Bonneke (onze mannen van de gemeente) vandaag onze straat zouden komen inspecteren. Hèt uitgelezen moment vonden we als straatvertegenwoordigers, om ze te bedanken voor de geweldige samenwerking in 2011. Ze deden het rampjaar 2010 vergeten.

Om de verrassing een extra feestelijk tintje te geven, vroegen we Elke Spronk, Teammanager Bebording, Meubilair en Speeltoestellen van Irado, de nagelnieuwe straatnaamborden - waarop het bouwjaar van onze straat duidelijk staat vermeld - vandaag te laten plaatsen. En zo kon het gebeuren dat we het kwartet bij het begin van de straat opvingen en onder het genot van een glaasje bubbels en een hapje in het zonnetje zette.

Christian, die het diepgravende onderzoek verrichtte, omdat hij altijd eerlijk tegen ons is geweest, Rinus omdat hij het van meet af aan voor ons opnam, Leo omdat je je geen betere toezichthouder kunt wensen en Jan, die er later bijkwam, omdat hij zijn eerste gedachte (een straat vol opstandelingen) al gauw liet varen en de samenwerking buitengewoon op prijs stelde. 

Schaap die nog steeds bij de gemeente gedetacheerd is werd, zo hoorden we, eind 2011 tot externe van het jaar bij de gemeente uitgeroepen. Uiteraard waren we het van harte met die keuze eens. Hij blijft nog een aantal maanden en zal in mei de allerlaatste inspectie uitvoeren - alles wat dan verzakt is of scheef ligt, wordt gecorrigeerd - en is uiteraard van de partij op het nog te vieren, afsluitende feestje ter ere van onze nieuwe straat.