Van utopie naar haalbaar?

Rotterdammer Jan Ultee werd door de lokale omroep Twee geïnterviewd en deed uit de doeken wat zijn U Vastgoedbedrijf voor ogen heeft met het, door hem van ontwikkelaar Blauwhoed overgenomen s’Maak-project. Als eigenaar van het AMEC-gebouw, dat op dit moment een metamorfose ondergaat, hield hij het reilen en zeilen aan de overkant nauwlettend in de gaten.

Tja, wie in de omgeving niet? Zoals de Blauwhoedjuichverhalen, de onvoorwaardelijke steun van ex-wethouder Minhas (VVD) die sowieso in sprookjes gelooft en z’n opvolgster Laan (VVD) die er alles voor over had om nu eindelijk eens gefortuneerde nieuwe bewoners binnen te harken. Aan alle opgeklopte vertelsels kwam abrupt een einde toen de ingehuurde aannemer niet solvabel bleek.

Zorgenkind

De U Vastgoedbaas sloeg zijn slag en bevrijdde collega Blauwhoed van het overgehypete zorgenkind. En, zo vertelde hij, met begrip voor alle bezwaren die te berde waren gebracht tegen de komst van deze volstrekt vreemde eend in de bijt van Schiedam-Oost. Het gigantische ledscherm (volgens Blauwhoed een selfietrekker van jewelste) gaat in de nieuwe opzet finaal aan diggelen.

Ultee vindt het aanbod van appartementen in de oorspronkelijke opzet te beperkt. Om de markt breder te maken wordt het aantal woningtypes uitgebreid. Bijvoorbeeld met maisonnettes. Verder wordt het gebouw opgeleukt met een intern pleintje. De kersverse planeigenaar: ‘En wat iedereen natuurlijk niet wil is dat er meer woningen komen en minder parkeerplaatsen.’

Zo op het eerste gezicht een schot voor open doel. Gaat Ultee ervoor zorgen dat de 44 gesloopte parkeerplekken voor de omwonenden terugkeren? Nou nee. Hij heeft het over de toekomstige bewoners van de kolos. Terwijl Blauwhoed aan het prutsen was met een stapelbedconstructie voor enkelen gaat U Vastgoed een ruimere parkeergarage bouwen. Ook voor de bezoekers?

Vergunningenveto

Hoe ruim wordt die garage? Is er ook plaats voor de Woonpluswerknemers die 2000 vierkante meter van het complex gaan bevolken? Of komen die allemaal met trein, tram, deelauto of fluisterboot? En hoe zit het met autobezitters die onverhoopt geen parkeerplaats kunnen bemachtigen? Geldt voor hen ook het stellig afgesproken vergunningenveto?

Ultee financiert het project kennelijk zelf, want hij weet met zekerheid dat de eerste heipaal voor de zomer van dit jaar geboord gaat worden en dat het gevaarte begin 2026 gereed is. Hij heeft dan, zo zegt hij zelf, van een mooi project een haalbaar project gemaakt. Echter, de parkeerproblematiek voor de omwonenden blijft en waar de AAP komt weet ook nog niemand.

MvO, 19-3-2024

---------------------

Nieuwsblad Schiedam, 17-4-2024

-----------------------

Nieuwsblad Schiedam, 24-4-2024 (aanvragen omgevingsvergunningen)

----------------------

s’Maak naar de plastisch chirurg

Jan Ultee, eigenaar van U Vastgoed, had het al aangekondigd: het gigantische ledscherm dat ontwikkelaar Blauwhoed ooit voor ogen had (de selfietrekker) zou ten grave worden gedragen. Op de nieuwe website is te  zien hoe de cosmetische ingreep uitpakt.

MvO, 27-4-2024

----------------------

Eindelijk komt de AAP uit de mouw

Op een van de nieuwe artist impressions van de s’Maak-website is na eindeloos gedraai eindelijk de plek van het Afval Apart Punt (AAP) te zien. Hoe was het ook alweer? Op 5 maart 2020 werd een informatieavond gehouden over het toen nog te realiseren Blauwhoedplan. Er werd gelogen over gesprekken met omwonenden, de voorziene parkeerproblematiek werd weggewuifd en de nieuwe plek van de AAP bleef in nevelen gehuld. In de buurt wist projectleider Van Otterdijk. Maar hij wilde de exacte locatie niet uit de doeken doen.

Ruim vier maanden later (15 juli 2020) werd er een online bijeenkomst georganiseerd. Nog steeds geen uitsluitsel over de AAP: ‘Er worden nieuwe locaties gezocht op loopafstand.’ Weer vier maanden later (11 november 2020) liet een gepubliceerde plattegrond zien waar de gemeente de AAP wilde laten logeren: pal tegenover Tabor. De uitbaters (straatgenoten) van het restaurant reageerden geschokt en vol ongeloof.

Tabor heeft immers al een afvalcontainer aan Singelzijde op de stoep staan en zou nu door een hele batterij van die apparaten geflankeerd gaan worden. Inclusief het zware verkeer van de Iradowagens in het straatje. Projectleider Piet Bakker (inmiddels met pensioen) van de gemeente wilde de plek niet bevestigen, maar ook niet ontkennen. ‘Wat ik wel weet is dat de ontwikkelaar nog steeds druk doende is met dit onderwerp.’

Die ontwikkelaar was Blauwhoed, dus namen de Taboruitbaters contact op met ontwikkelingsmanager Marcel Groeneweg. Hij reageerde zowel mondeling als schriftelijk. Zijn bedrijf gaat niet over de AAP-plek. De gemeente is daarvoor verantwoordelijk. Sterker, hij stelde dat Blauwhoed in hetzelfde schuitje zat als Tabor, want een van de s’Maak-woningen bevindt zich op de hoek waar de AAP staat ingetekend.

En nu zit Jan Ultee, baas van U Vastgoed, met hetzelfde probleem. Hoe verkoop je een woning die aan de ene kant uitzicht biedt op de fantasieloze Woonpluspanden op de Singel en aan de andere kant op afvalcontainers met al die stuitende bijplaatsingen. De tekenaar van de nieuwe artist impression nam alvast een voorschot op die kopers. Als je goed kijkt zitten zij gezellig buiten naar de AAP te kijken.

MvO, 29-4-2024

---------------------

Gemeente beantwoordt s’Maakvragen

Het kolosplan aan de kop van de Singel mag in andere handen zijn overgegaan, maar er blijven vragen. U Vastgoed gemaild. Geen reactie, laat staan antwoorden. Vervolgens bij de gemeente aangeklopt. Daar stond projectleider Eelco van Diesen ons te woord. Over de parkeergarage wist hij te melden dat het eenzelfde stapelbedconstructie wordt als in het Blauwhoedplan. Wie buiten die parkeerprijzen valt, krijgt geen vergunning voor de openbare weg.

Over parkeren gesproken, de artist impressions laten wel een gebouw zien, maar geen enkele geparkeerde auto. En toch worden er rondom het pand ruim twintig parkeerplekken aangelegd. Dan de AAP. Die komt inderdaad aan de overkant van Tabor. Echter, zo vertelde Van Diesen, omdat op Schieveste een ondergronds afvalsysteem wordt aangelegd, is het wellicht mogelijk om de stationsbuurt aan onze kant ook op dat systeem aan te sluiten.

Of de eerste paal, die volgens U Vastgoedbaas Jan Ultee nog voor de bouwvak de grond in gaat, geboord zal worden? De gemeentelijke projectleider stelt dat dat het uitgangspunt is.

MvO, 28-5-2024

-----------

Nieuwsblad Schiedam, 10-7-2024 (Verleende vergunningen)

-------------------

s'MAAK: eerste paal gaat binnenkort de grond in

De eerste paal van het project gaat binnenkort de grond in; foto: gemeente Schiedam

SCHIEDAM - De ontwikkelaar van s'MAAK heeft niet stilgezeten: achter de schermen werkt U Vastgoed hard aan de voorbereidingen van dit nieuwbouwproject, zo meldt de gemeente.

De verwachting is dat de eerste paal na de bouwvak de grond ingaat. Deze duurzame appartementen komen te liggen aan de Schie, direct naast station Schiedam-Centrum. Dit project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. Het doel is dat 'iedereen in Schiedam goed kan wonen, werken, leren, ontspannen en zich een leven lang kan ontwikkelen', zegt de gemeente.

Schiedam24, 10-7-2024

---------------------------

Vanmorgen (7-8-2024) werd bij de troosteloze vlakte die overbleef na de brute sloop van een fantastisch voetbalveldje, prachtige oude bomen en een parkeerplaats voor 44 auto’s, het verkoopbord voor s’Maak 2.0 geplaatst. Prijzen nog niet bekend.

Op de website van het gedrocht nieuwe artist impressions. Zoals een blik op de bovenzijde van het lage gedeelte. Wat ontbreekt zijn de luid bejubelde windmolentjes uit het originele Blauwhoedplan. Wat ook ontbreekt –zowel Blauwhoed als U Vastgoed hadden/hebben het er niet over- is een plek voor vleermuizen.

Vleermuizen? Jawel, de gemeente liet in 2020 een onderzoek doen in het kader van de wet natuurbescherming en omgevingsverordening Zuid-Holland naar nieuwbouw aan de kop van de Singel. En wat was de aanbeveling?

 

Gaat de gemeente de aanbeveling van dit onderzoek dat betaald is met belastingpenningen in de gaten houden of wordt het hele onderzoek voor het gemak maar vergeten omdat wethouder Laan (VVD) net zoals haar voorganger Minhas (VVD) koste wat kost 'kapitaalkrachtige' inwoners wil aantrekken?

MvO, 7-08-2024

----------------------------

s’Maak in de U Vastgoed herkansing

Plots verscheen bovenstaand bord bij de uitgang van de Overschiesedwarsstraat. Dit, nadat er na het bouwrijp maken van ‘de kop van de Singel’ begin vorig jaar niets meer was gebeurd. Dat had te maken met het Blauwhoeddebacle en, na een jaar, de overname van het plan door U Vastgoed, de ontwikkelaar die ook tekende voor de transformatie van het AMEC-gebouw.

Nog vol optimisme liet Jan Ultee, baas van U Vastgoed, via de media weten dat de eerste paal nog voor de bouwvak van dit jaar in de grond geboord zou worden. Er gebeurde niets. De plaatsing van het bord noopte tot het stellen van vragen. Te beginnen met Frank Pieterse, technisch directeur van U Vastgoed. Over de planning en de prangende kwestie die iedereen bezighoudt: parkeren.

Schrijven

De eerste paal gaat volgens hem voorlopig nog niet in de smakeloze vlakte. Alle omwonenden krijgen voordat er ook maar iets gebeurt een schrijven. Ook op de andere vraag kon hij klaarheid brengen. Woonplus heeft immers 2000 vierkante meter kantoorruimte binnen s’Maak gekocht. Waar worden de bedrijfsauto’s van dat bedrijf geparkeerd? Op een terrein elders in de stad was het antwoord.

Van Frank Pieterse naar Peter van Soggel, bedrijfsleider van Wijnen Schijndel, de bouwer van de kolos. Ook hij bevestigt dat het met die eerste paal nog wel even kan duren. Hij denkt aan volgend jaar. Dat schrijven aan de omwonenden klopt. Wat hij niet wist is dat de bewoners van de nummers 7, 9 en 11 van onze straat in de Blauwhoedfase een nulmeting aangeboden kregen.

Portier

Dat gaat alsnog gebeuren, zo beloofde hij. Desgevraagd wist hij te melden dat er 150 palen de grond ingaan volgens de fundex combipaal methode. Dat zal een week of zes in beslag nemen. Omdat hij de overlast voor de omwonenden tot een minimum wil beperken is er een ‘portier’ aangesteld die dagelijks op de bouwplaats te vinden is. Ook voor klachten.

Nee, het zware bouwverkeer zal nooit door onze straat rijden. Dat beperkt zich tot de pko-laan en een stukje aan het begin van de Singel. Nog eens extra uitgelegd dat onze straat uit 1885 stamt. ‘Ons bedrijf ook’, antwoordde hij. ‘Zo zie je maar dat we meer gemeen hebben dan in eerste instantie lijkt.’

MvO, 5-11-2024

----------

Nieuwsbrief Wijnen Bouw Schijndel

Via de brievenbus, 16-12-2024

-----------------

Pijnpunten in de s'Maak nieuwsbrief

Parkeren is en blijft het heikele probleem tijdens het bouwgeweld. We hebben, nu de metamorfose van het AMEC-gebouw bijna achter de rug is, duidelijk gemerkt dat tijdens die operatie niet alleen buurtgenoten die vroeger op het parkeerterrein dat gesloopt is in onze straat parkeren. Maar -de vroege vogels onder ons hebben het zelf gezien- ook bouwvakkers maken jacht op een parkeerplek.

Dat gaat straks nog erger worden. Immers, wanneer alles afgesloten wordt en de eerste (en vrijwel enige) straat op de Singel waar je in kunt rijden de onze is, hoef je geen raketkunde gestudeerd te hebben om het effect te kunnen bedenken. Onze straatgenoten, de uitbaters van restaurant Tabor, zitten helemaal aan alle kanten klem. Met een afgesloten Overschiesedwarsstraat is er geen spat ruimte meer voor leveranciers, bezorgauto's en afhaalklanten.

Nu al regent het vermanende teksten van handhavers en boetes. Dat kan toch allemaal niet de bedoeling zijn. Bij zowel Wijnen Bouw (Robert Koelink) als de gemeente (Eelco van Diesen) beide pijnpunten neergelegd. Met Tabor gaat de gemeente contact opnemen en de parkeerstromen in onze straat zullen niet alleen door ons, maar ook door de gemeente worden gemonitord. Een oplossing zou kunnen zijn om het eerste deel van onze straat van rijrichting te laten veranderen.

MvO, 17-12-2024

-------------------

U Vastgoed: oliebollen en antwoorden

Post van U Vastgoed met de uitnodiging om op zaterdag 21 december 2024 aan de rand van de nog smakeloze vlakte een warme consumptie en een oliebol te komen nuttigen en kennis te maken met de bouwers en de nieuwe ontwikkelaar van de s' Maak-kolos. Dat deden we.

Uitgebreid gesproken met U Vastgoed–baas Jan Ultee en nog eens verteld wat we allemaal tijdens de Blauwhoedperiode hadden meegemaakt. Voornamelijk over het gebrek aan antwoorden in dat tijdperk op onze vragen. Tevens kwam de frustratie van de uitbaters van Tabor aan bod.

Doekjes

Rotterdammer Ultee wond nergens doekjes om, gaf gewoon antwoord en bracht helderheid in vaagheden. Zoals het parkeerprobleem. Anders dan de gemeente aangaf, komen er circa tachtig parkeerplaatsen in de buik van het gebouw.

Aan de Singelkant wordt de verlichte ingang van de fietsenstalling gemaakt om die kant 's avonds te verlevendigen. Ultee benadrukte nog eens dat hij, afgezien van enkele veranderingen, gebonden was aan het destijds winnende ontwerp van het s’Maak-gebouw.

Uiteraard was hij trots op zijn transformatie van het AMEC-pand. Wie niet. Bij de omwonenden lag die operatie niet gevoelig. s’ Maak was van een geheel andere orde. Zowel gemeente als Blauwhoed hadden daar debet aan.

Rijrichting

Het voor de bouwperiode omkeren van de rijrichting van het eerste gedeelte van onze straat viel overigens in goede aarde. Een vertegenwoordigster van de gemeente die aanwezig was, zou haar uiterste best gaan doen om dat plan te verwezenlijken.

Inmiddels heeft de gemeente contact gehad met onze straatgenoten, de uitbaters van Tabor en beloofd parkeerruimte voor leveranciers e.d. vrij te maken. Over horeca gesproken: voor wat betreft de invulling van s’Maak mag van Jan Ultee alleen Loos uit Rotterdam niet meedoen. 'Tuurlijk niet, dan wordt het Smakeloos.'

MvO, 21-12-2024

----------------

Afsluitingen maken chaos compleet

Doemden de parkeerproblemen tijdens de reconstructie van het Amec-gebouw al levensgroot op, met de start van s’Maak is de chaos compleet. Immers, voorheen kon nog rondom het bouwterrein worden geparkeerd en bleven alle rijrichtingen intact. Nu is voor het verkeer de Singel nog geopend en als eerste afslag onze goede, oude Oosterstraat.

Degenen onder ons die een video-deurbel bezitten, zagen meteen toegenomen bewegingen van naar parkeerplaatsen zoekende automobilisten. Bij onze straatgenoten, de uitbaters van Tabor, werd het een ware wild-west op het trottoir langs hun bedrijf. Fietsers, scooter- en zelfs motorrijders trokken zich niets aan van de verbodsborden en namen een kortere weg via de stoep.

Tabor trok aan de bel bij Hüseyin Dalmis, omgevingsmanager (gemeente) van het s’Maakproject. Ze voorzagen ongelukken met voetgangers, onder wie hun klanten, en stelden niet aansprakelijk te kunnen worden gesteld mocht het tot een (bijna)botsing of ruzie komen voor of bij het restaurant. De ondernemers droegen ook een oplossing aan in de vorm van hekjes die op het Land van Ris zijn aangebracht (zie inzet foto).

Bijna handgemeen

Hun voorspellende woorden kwamen overigens op 16 januari uit. Tussen een voetganger die bijna omver gereden werd door een stoepfietser kwam het tot een bittere woordenwisseling. Voordat de situatie op een handgemeen kon uitdraaien, werden de ruziënde partijen uit elkaar gehaald. Terug naar de hekjes. Die komen er, zo verzekerde de omgevingsmanager per e-mail.

Op ons verzoek om de rijrichting van het eerste deel van onze straat gedurende de bouw van s’Maak te veranderen, reageerde hij positief. Dat kan even gaan duren vanwege een te nemen verkeersbesluit en ook navigatiesystemen moeten worden aangepast.

Want voor veertien dagen parkeerellende doen we niet moeilijk, maar voor drie jaar wél.

MvO, 19-01-2025

-----------------------

Het verschil tussen twee verwachtingen

Omgevingsmanager Hüseyin Dalmis deed wat hij beloofd had en legde het verzoek om het eerste deel van onze straat van rijrichting te veranderen bij de afdeling mobiliteit neer. Het zal niemand verbazen dat het antwoord negatief was. Stel je voor zeg, tegemoet komen aan een simpele oplossing voor de ongekende verkeersbewegingen waarmee de straat wordt geteisterd, is weer eens veel te veel gevraagd.

De reden is ronduit lachwekkend. Na een enorme brij van woorden komt het hoge woord eruit. De afdeling mobiliteit verwacht dat wij allemaal rechtsaf gaan slaan richting de pko-laan. In de straten die parallel aan ons lopen en over een omgekeerde rijrichting beschikken, zijn de automobilisten zo slim om linksaf te sturen, maar wij moeten zogenaamd tegen onszelf beschermd worden.

Steenworp

Het is zoals gewoonlijk weer eens pure onwil niet gebaseerd op een feit, maar op een verwachting. Niets te maken met de realiteit die iedere bezitter van een deurbelvideo kan laten zien (een feit) over het filerijden in onze straat op jacht naar een parkeerplek. En het gaat nog erger worden. Op steenworp afstand dient zich een volgend parkeerprobleem aan tijdens de ontwikkeling van de Peperklip-locatie.

De verwachting van de afdeling mobiliteit:

De rijrichting is vanaf Singel ri. Stephensonstraat en dan zelf door naar de Franklinstraat en Van Swindenstraat. De Singel heeft een dubbel rijrichting tussen de Overschiesedwarsstraat en de Prof. Kamerlingh Onneslaan mede door de eenrichting van de Overschiesedwarsstraat vanaf de Overschiesestraat richting de Singel. 

In de huidige situatie tijdens de Bouw van S’MAAK is bewust gekozen om de rijrichting van de Singel tussen de Prof. Kamerlingh Onneslaan en de Overschiesedwarsstraat eenrichting te maken om conflicten van tegenover elkaar staande voertuigen op de visueel versmalde Singel te voorkomen. De ontsluiting/omleiding is via de Singel – Emmaplein – Broersvest.

Als de rijrichting van het westelijke gedeelte van de Oosterstraat wordt omgedraaid verwachten wij, dat er verkeer vanaf de Oosterstraat rechtsaf de Singel in zal rijden richting de Prof. Kamerlingh Onneslaan om zo de wijk uit te rijden. Dit is dan dus tegen de ingestelde rijrichting in en een zeer ongewenste situatie omdat op de kruising Singel – Prof. Kamerlingh Onneslaan juist de in-/uitrit in van het bouwterrein en de “uitrit” van het fietspad vanaf de Overschieseweg zijn en de voetgangers van/naar het Station hier oversteken. Al deze verkeersbewegingen zijn erg veel op een kleine locatie.

Om deze reden vinden wij vanuit de afdeling Verkeer het omdraaien van de rijrichting in de Oosterstraat niet passen in dit geheel en zullen we de oorspronkelijke rijrichting handhaven.

MvO, 17-02-2025

-------------------------

Vieze smaak voor nummer 7

Het boren van de palen van wat het monster van de Singel moet worden, liep vertraging op door ondermeer oude fundering vertelt U Vastgoedbaas Jan Ultee op de lokale zender Twee. Voor die hindernis hadden wij hem al gewaarschuwd tijdens de kennismaking met oliebollen eind vorig jaar. Hij was verbaasd, want volgens de gemeente werd de grond brandschoon opgeleverd. Tja, de gemeente zegt zoveel. Of te weinig in dit geval.

Enfin, het boorproces kon onlangs worden gestart om de 150 palen op hun plaats te zetten. Anders dan bij Blauwhoed, de eerste ontwikkelaar van het zogenaamde icoon, kregen de nummers 7, 9 en 11 uit onze straat geen nulopname aangeboden. Die omissie werd, eerlijk is eerlijk, onmiddellijk rechtgezet door Wijnen Schijndel, de bouwer van de kolos, toen we daar aan de bel trokken. Maar goed ook, want nummer 7, het eerste huis van de historische bebouwing, heeft nu al een vieze smaak in de mond van de bouw.

De voordeur is met geen mogelijkheid meer te openen, hoe er ook aan gezaagd wordt. Scheuren aan de boven- en onderzijde laten zien dat de flank van het portaal naar binnen wordt gedrukt. Gelukkig heeft het huis ook nog een deur aan de zijkant, want anders was het pand in een ware gevangenis veranderd. Om de druk op de onderkant van de deur te stoppen werden er balkjes aangebracht.

Uiteraard zal de verzekering de schade dekken, maar hier zit niemand op te wachten. Overigens is het op de Singel ook niet pluis. Volgens omwonenden vertoont de deur van de kapperszaak eveneens kuren. En dit is nog maar het begin van wat een verkeerd gebouw op een verkeerde plek moet worden.

MvO, 18-03-2025

-------------------

Bizarre start van een zogenaamd icoon

Er zat in de omgeving al helemaal niemand op de komst van gebouw s’Maak te wachten, maar met de start van de bouw is het draagvlakpeil tot ver onder het minpunt gedaald. Rondom de bouwplaats stapelt de narigheid zich op. Zo is er ter linkerzijde nog steeds niets geregeld voor de zakelijke parkeerproblemen van restaurant Tabor en wordt het omdraaien van de rijrichting van het eerste deel van onze straat om een belachelijke reden tegengehouden. Allemaal onwil van de gemeente.

Als gevolg van de bouwwerkzaamheden kantelt de zijgevel van pand nummer 7 van onze straat zodat de voordeur muurvast is komen te zitten. De kapper op de Singel heeft ook al deurproblemen. Bij de Spar ter linkerzijde is de stemming zwaar in mineur. De supermarkt boet in aan klandizie vanwege een mega waterlek waardoor de bereikbaarheid door omleidingen een ware puzzeltocht is geworden. De lokale zender Twee maakte er beelden van. Hier en hier.

MvO, 20-03-2025